Consells de seguretat per a la seva llar durant les vacances

Com cada any per aquestes dates moltes són les persones que inicien les vacances d'estiu. Aquest any, a més, després dels llargs períodes de reclusió per culpa de la pandèmia sembla que és molta la gent que té ganes de marxar a fora uns dies i canviar d'aires.

És durant aquests dies en què moltes llars queden buides que els amics del que no és seu aprofiten per entrar a les cases i robar tot el que poden.

Així que, com fem cada estiu, passem a detallar alguns consells bàsics per assegurar les llars durant les vacances en cas de marxar de viatge.

Com actuar davant de qualsevol sospita que s'estigui cometent un robatori o altre delicte

No dubti a trucar al telèfon 112 d'emergències, des del qual podran donar avís tant a la Policia Local com als Mossos d'Esquadra o fins i tot a la Policia Nacional, en qualsevol d'aquests casos:

 • Si observa gent desconeguda amb actitud estranya o sospitosa, com si estigués esperant al portal de la casa o rondant pels voltants.
 • Si escolta sorolls en algun habitatge que sap que està desocupat.
 • Si observa que s'ha produït una entrada al seu habitatge o al d'algun dels seus veïns, amb portes o finestres forçades i creu que hi ha indicis que s'està produint o s'ha produït un robatori. En aquest cas no toqui res per no destruir proves.
 • Si veu que hi ha espiells de porta tacats, objectes fixats entre el marc i la porta o incrustats al pany.

Consells per assegurar el seu domicili mentre marxa de vacances

 • Avui dia és molt comú publicar a les xarxes socials les nostres activitats de lleure però és més que recomanable no donar detalls sobre quins seran les nostres properes vacances o quan estarem fora de casa. Eviti publicar informació d'aquest tipus i tampoc ho comenti a gent desconeguda.
 • Una bústia plena de correspondència és un indicatiu de l'absència dels habitants de la casa. Procuri que alguna persona de la seva confiança reculli la correspondència si s’absentarà alguns dies.
 • Tampoc no faci públic a tots els seus veïns que se'n va de vacances, comuniqui-ho únicament a les seves persones de confiança i deixi una còpia de les claus a algun familiar o algú en qui pugui confiar.
 • Abans de marxar comprovi que portes i finestres estiguin ben tancades, especialment les que comuniquin a patis o zones interiors, i tanqui sempre amb clau. Si en disposa, activi l'alarma.
 • Deixi-ho tot ben tancat però procuri no deixar senyals que no hi ha ningú a la casa. Per exemple, pot baixar les persianes però no les baixi completament en el cas de persianes enrotllables. Intenti transmetre l'aparença que la seva casa continua estant habitada.
 • Si té cap dispositiu domòtic, com ara alguna llum connectada a un assistent com Alexa o el del Google, una bona idea pot ser activar els llums durant algunes hores en caure la nit des d'on estigui gaudint les vacances. També pot aconseguir el mateix amb un rellotge programable per encendre i apagar els llums de l'interior de la casa o del jardí.
 • En aquesta època de l’any hem d’extremar precaucions i davant qualsevol sospita es recomana trucar al 112, però es poden evitar maldecaps si seguim aquests consells.

 • No deixi missatges al contestador automàtic indicant que ha marxat de vacances. Configuri el desviament de trucades si és possible per contestar des del mòbil al telèfon com si fos des de casa seva.
 • No amagui claus en espais exteriors de la casa.
 • No faciliti l’accés a l'edifici a desconeguts i demani sempre les acreditacions a qualsevol possible representant d'una empresa de serveis com la llum, el telèfon, l'aigua, etcètera, especialment quan no es tracti d’una visita concertada. Un cop hagi comprovat la seva acreditació no està de més confirmar-la telefònicament amb la companyia.
 • Si fa poc que ha perdut les claus o acaba de mudar-se, procuri canviar els panys a les portes d'accés al seu habitatge.
 • Desi els objectes valuosos o joies en un lloc segur. No està de més disposar d'un inventari detallat dels seus objectes de més valor, amb els números de sèrie corresponents per si es veu en la necessitat de posar una denúncia. Una llista d'aquest tipus pot facilitar molt la identificació de les seves pertinences en cas que se les robin.
 • Recordi també que si té mascotes o animals de companyia és la seva responsabilitat que estiguin correctament atesos. Si no viatjaran amb vostè, deixi a algú a càrrec d’ells o porti’ls a algun establiment especialitzat on puguin cuidar-los mentre vostè estigui fora. No atendre'ls adequadament pot acabar derivant en responsabilitats.
 • Finalment, també és important disposar d’una bona pòlissa d’assegurances que cobreixi possibles pèrdues en cas de robatori o vandalisme.

En cas de robatori denunciï immediatament

Si per desgràcia acaba sent víctima d'un robatori no trigui a posar la denúncia corresponent. Adrecis com més aviat millor a unes dependències policials amb el seu document d'identificació personal i amb una llista el més detallada possible de tot el que li hagi estat sostret.

Localització de comissaries dels Mossos d’Esquadra: https://mossos.gencat.cat/ca/serveis_i_tramits/localitzacio_de_comissaries/

Escrit perJordi Zango NovellDirector del Departament
de Màrqueting i Multimèdia.