Black Friday i el consumisme desmesurat

A finals de novembre gairebé tots pensem a organitzar-nos amb els regals de Nadal encara que alguns, els més previsors, potser ja sàpiguen exactament què comprar.

Amb aquesta finalitat i perquè no se'ns tiri el temps a sobre, molts optem per aprofitar el ‘Black Friday’ i mirem alguns possibles regals amb cert marge de temps per així poder comparar preus i no deixar les nostres compres per a última hora.

Però parlant de compres, a més de l'adquisició de regals quan s'acosta el Nadal, darrerament s'han incrementat les temporades de rebaixes, fent-se cada cop més freqüents amb qualsevol excusa per potenciar les vendes en diferents moments durant tot l'any.

L'increment de les temporades de descomptes

Les rebaixes d'hivern i estiu abans eren les temporades en què trobàvem descomptes importants, a més dels típics per Sant Valentí, el Dia del Pare o el Dia de la Mare.

Però ara que se sumen al carro més temporades de descomptes, per fer-nos una idea de la magnitud pel que fa al creixement d'ofertes, els experts indiquen que de 365 dies que té l'any s'estima que 245 tenen promocions, amb la qual cosa només queden 120 dies lliures d'ofertes.

Aquestes són algunes de les dates i temporades de promocions que podem trobar durant l'any actualment:

 • Rebaixes d'hivern (després de Reis i durant tot el mes de gener).
 • Sant Valentí (14.02).
 • Dia del Pare (19.03).
 • Dia de la Mare (primer diumenge de maig).
 • Rebaixes Mid-Season (entre març i juny i entre setembre i novembre).
 • Rebaixes d'estiu (des de l'1 de juliol fins a finals d'agost).
 • Singles Day (dia del solter, 11 de novembre).
 • Black Friday (després del Dia d'Acció de gràcies, sempre cau en divendres i cap al 25 de novembre) i la tendència aquests darrers anys és que ha anat ampliant els dies en alguns grans comerços, fent-se anomenar ‘Black Week’ o inclús 'Black November'.
 • Cyber Monday (dilluns següent a Black Friday i pensada per a aquells dispositius que es connecten via internet).

Totes aquestes dates han anat evolucionant, estenent la seva durada a diversos dies o fins i tot setmanes.

Evolució del comportament de compra a Espanya

Comprar en comerços de barri o grans cadenes de distribució? En el gràfic que es mostra a continuació es pot veure quina ha estat la tendència des del 2015 fins a 2021 a Espanya:

Progressivament s'ha anat recuperant de manera lenta la compra a comerços de barri, cosa que és una dada positiva per a aquest tipus de comerços. Tot i així, al voltant del 60% dels consumidors segueix preferint realitzar les seves compres en grans superfícies.

Conseqüències negatives de les compres massives

Cert és que fer una compra en línia és molt còmode tenint en compte el ritme de vida actual. Tot són avantatges: podem comparar preus en infinitat d'e-commerce, fer un clic per ficar a la cistella allò que volem i pagar còmodament a través d'una passarel·la de pagament (moltes empreses fins i tot accepten Bizum) i rebre la compra còmodament a casa nostra.

El problema ve en èpoques com la del Black Friday, que es té la tendència a comprar de forma compulsiva, però això ja una qüestió de responsabilitat de cada persona com a comprador o compradora i ja entraríem en el debat de “realment això que estic comprant és necessari o urgent per a mi?”.

Només als Estats Units es lliuren 900 milions de paquets durant aquest dia. És comprensible que després de veure un gran descompte decidim comprar per l'estalvi que suposa, però no per això hem de deixar de ser responsables i conseqüents, i pensar en quines seran les repercussions a llarg termini, no tan sols per a la nostra butxaca sinó també en l'àmbit de la sostenibilitat i la conservació del medi ambient.

És primordial ser conseqüents i responsables per les repercussions mediambientals que poden ocasionar aquest tipus de campanyes consumistes.

Alguns exemples de la repercussió en la sostenibilitat que cal tenir en compte són:

 1. L'increment de les vendes en línia ha fet augmentar el trànsit, tant aeri com terrestre o marítim, i amb això ha augmentat també la contaminació atmosfèrica.
 2. La quantitat de residus per embalatges, que ja de per si tenen una difícil gestió perquè no acaben de reciclar-se correctament, desborden els sistemes de recollida selectiva.
 3. Tampoc no es rebutgen de manera correcta els productes electrònics, que desprenen productes tòxics que provenen del mercuri i el plom i són abocats al terra, l'aire i l'aigua. El 75% dels productes no es reciclen correctament.
 4. Pel que fa a la roba, la producció s'ha duplicat. Es compra més roba i ens en desfem abans, reduint-se a la meitat la seva vida útil. Aproximadament es generen unes 326.000 tones de residus de roba només a Espanya. Només es revenen un 12% al mercat de segona mà.

Buy Nothing Day: Dia de No comprar Res

Com a contrapartida a aquestes dates en què es promociona el consumisme desmesurat, han sorgit alguns moviments que intenten conscienciar el públic dels perjudicis que comporten aquest tipus de compres massives.

Per exemple, el 'Buy Nothing Day' ('Dia de No comprar Res'), és un dia dedicat a la protesta contra el consumisme pre-nadalenc, i sol coincidir amb el 'Black Friday' encara que en alguns llocs se celebra el dia després.

Es va celebrar per primera vegada el setembre de 1992 a Vancouver, Canadà, però després es va traslladar la data al dia posterior al Dia d'Acció de Gràcies.

Reflexionar abans de comprar

Aquests dies en què ens veurem bombardejats amb una multitud d'impactes publicitaris que ens incitaran a comprar aprofitant “l'oferta de les nostres vides”, potser convingui aturar-se a pensar un moment i, si bé podem aprofitar per fer algunes compres, tenir molt clar què necessitem o realment volem abans de començar a fer clic al botó “Afegir a la cistella” sense solta ni volta.

De la mateixa manera, també ens agradaria que aquest article servís per convidar a la reflexió respecte a l’esmentat risc mediambiental que suposa el consumisme desmesurat. Al final, aquests actes repercuteixen negativament en el nostre entorn ambiental i, per tant, en cadascun de nosaltres i els que ens envolten.

Escrit perMari Fe Serna EscandorDpt.Màrqueting i Multimèdia
Community Manager.