
Vénen dies d'il·lusió, de decorar la casa, de retrobaments familiars, de dinars i sopars copiosos, de moure regals i de donar fi a un altre any pandèmic. Però el Nadal també és l'època de l'any més consumista i, per tant, és aquella en què acumulem més deixalles sense saber moltes vegades a quin contenidor d'escombraries estan destinades.
Si bé és cert que és molt important distribuir de forma eficient els residus i dipositar-los als contenidors corresponents, més eficient és minimitzar l'ús de certs materials i, una vegada usats, facilitar-ne el reciclatge.
Serà justament aquest aspecte, el reciclatge, l'eix central d'aquest article on intentarem aclarir alguns possibles dubtes respecte a com tractar els residus generats durant les festes nadalenques.
On dipositar la decoració de Nadal?
- La decoració nadalenca, com els serrellets o les garlandes, s'ha de rebutjar en un Punt Verd o en un contenidor gris.
- En el cas de les cadenetes de llums, hauríem d'allargar la seva vida útil, fent-les servir tantes temporades com sigui possible. Un cop gastades les haurem de portar a un Punt Verd.
- Els arbres de Nadal artificials, encara que siguin de plàstic, no s'han de rebutjar al contenidor groc perquè requereixen un tractament específic. Haurem de portar-los a un Punt Verd.
- En el cas dels arbres naturals, caldria valorar-ne la reutilització o trasplantació, però si això no és possible, haurem de recórrer als punts de recollida que l'ajuntament posa a disposició a cada població o a cada districte en el cas de les ciutats . Per exemple, a la ciutat de Barcelona s'habiliten punts de recollida d'arbres naturals des del 7 fins al 17 de gener (el detall dels punts de recollida es pot consultar en aquesta URL: Recollida d’avets de Nadal. A més, respecte als arbres naturals és molt important treure totes les decoracions perquè es puguin reciclar degudament i obtenir compostatge.
Què fer amb les deixalles dels grans àpats?
Amb les deixalles de menjar solem tenir-ho més clar perquè és una cosa a la que ja estem més habituats en el nostre dia a dia, però tinguem en compte alguns aspectes:
- El suro de les ampolles de cava o vi es rebutja al contenidor orgànic perquè es tracta d'un material biodegradable.
- Amb els taps s’ha de tenir en compte que si són d'un material sintètic, han d’anar al contenidor groc.
- Qui no ha trencat una copa de cava o vi en aquest tipus de celebracions? Encara que és sabut per tothom, no està de més recordar que les ampolles de vi, cervesa o cava van al contenidor de vidre però, malgrat el que podem pensar, les copes de cava o gots trencats no van al contenidor de vidre, sinó al gris.
- També és important que durant aquests dies procurem evitar el malbaratament de menjar. Si hi ha menjar sobrant, una bona opció és repartir el menjar entre els convidats o guardar-lo, en la mesura del possible, per consumir-lo en dies posteriors. Si per qualsevol motiu això no fos possible, recorrerem sempre al contenidor orgànic.
- Amb els envasos de menjar tindrem en compte el mateix: el plàstic, les llaunes, el porexpàn (el material de les safates de les carns, verdures, etc.) es dipositen al contenidor groc.
Què fer amb els embolcalls dels regals?
- L'embolcall dels regals sempre anirà al contenidor blau si es tracta de paper, però una altra manera de donar-li una altra vida útil és, en la mesura del possible, reutilitzar-lo per embolicar altres regals o fer-los servir per a projectes de manualitats.
- Si les caixes de cartró usades per contenir els regals presenten finestretes de plàstic, haurem de separar el plàstic per dipositar-lo al contenidor groc mentre que el destí del cartró serà el contenidor blau.
- Pel que fa a les joguines, si es troben en un estat òptim, no hi ha res millor que fer una donació i donar-los una segona vida perquè els puguin gaudir nens que es trobin en situació de vulnerabilitat. Però si no és el cas, es dipositen al contenidor gris o Punt Verd perquè, en estar la majoria fabricats amb diferents tipus de plàstic, hauran de tractar-se d'una forma més específica.
En cas de dubtes sobre on reciclar certs materials podem recórrer a aquesta pàgina web: Ecoembes: asistente A.I.RE. o a l'oferta per l'Ajuntament de Barcelona: Cercador de residus.
Reflexió final
Ara mateix ja no val l'excusa del “no puc”, “no serveix de res”, o fins i tot el “no tinc temps per anar a un Punt Verd”. Tenim a la nostra disposició Punts Verds fixos i Punts Verds mòbils. En algunes zones, com ara els districtes de Sant Andreu o Sarrià a Barcelona, s'estan fent proves per implementar el servei de recollida “Porta a Porta” amb l'objectiu d'incrementar el percentatge d'escombraries i deixalles reciclades.
Hem de conscienciar-nos i actuar en conseqüència perquè el canvi climàtic és un fet inqüestionable, ho patim tots i si no posem el nostre granet de sorra dia rere dia amb l'objectiu de reduir l'impacte mediambiental ho notarem cada cop més i en pagarem les conseqüències.
Ens agradaria que aquest petit article serveixi per convidar a la reflexió aquelles persones que encara no s'han decidit a reciclar per a què s'animin a començar a fer-ho perquè es tracta d'una tasca en què hem de col·laborar quants més millor i els resultats ens beneficien a tots.