
Tot i els avenços científics, més de cinc milions de nens moren cada any abans de complir els 5 anys. A més, estadísticament els nens que neixen pobres tenen gairebé el doble de probabilitat de morir abans dels 5 anys que els de les famílies més riques.
Garantir una cobertura universal sanitària i assegurar el benestar de la població global és la finalitat que persegueix el tercer Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, indispensable per a la construcció de societats pròsperes. Tot i això, encara persisteixen desigualtats en l'accés a l'assistència sanitària.
Un dels pilars bàsics en aquest àmbit és el de la inversió en investigació i desenvolupament de noves medicines i vacunes, sobretot en països en vies de desenvolupament.
A més, a l'Agenda 2030 es contempla l'accés universal a serveis de salut reproductiva i sexual i la reducció de la mortalitat infantil, materna i prematura en regions vulnerables, així com l'enfortiment de les campanyes preventives i de tractament de consum abusiu de drogues, tabac i alcohol.
Salut i benestar, un compromís transversal
L'ODS 3 “Salut i benestar” constitueix un compromís transversal ja que la majoria de malalties són producte de la malnutrició o dels mals hàbits alimentaris.
Així doncs, l'ODS 3 està directament vinculat amb l’ODS2 “Fam zero”, l'ODS 6 “Aigua neta i sanejament” (per la importància del consum d'aigua potable en bon estat per a la salut) o l'ODS 16 “Pau, justícia i institucions sòlides” (ja que la implicació de les institucions i la seva actitud col·laborativa és indispensable per garantir l'Estat del Benestar).
Crisi sanitària mundial per culpa del coronavirus
A nivell mundial hem vist com els sistemes sanitaris han entrat en crisi per culpa del coronavirus.
L'impacte en la salut humana és l'efecte més immediat del SARS-CoV-2, un virus que s'ha expandit a gran velocitat, infectant més de cinc milions de persones a tot el món i que ja ha causat la mort de més de 330.000 persones a nivell global.
Tot i això, l'abast d'aquesta pandèmia va molt més enllà, ja que ho ha trastocat gairebé tot: des de la manera d'alimentar-nos, el tipus d'oci i les relacions personals fins a la manera de treballar, els ingressos familiars i els duels.
Des de Fundación Luz Solidaria estem treballant de la mà de diferents fundacions i associacions que estan impulsant la investigació en diferents àmbits (càncer, alzheimer, ictus, malalties rares, etc.), facilitant recursos a persones amb discapacitat per a què millorin les seves condicions de salut i recolzant programes de cooperació a països del tercer món.
Per garantir la riquesa i prosperitat dels països hem de continuar invertint en salut i investigació.