Tràmits per poder viatjar als Estats Units

Ara que s’aproximen les vacances moltes persones estan ultimant els preparatius per viatjar i, sens dubte, Estats Units és un d’aquests llocs de destinació de vacances amb molts punts d’interès i molt desitjable per a molts viatgers però cal tenir en compte que és un dels països amb més control de les seves fronteres i que haurem de fer certs tràmits abans d’obtenir permís per visitar-lo.

No sempre cal sol·licitar un visat per viatjar als Estats Units. Sí que és veritat que ho necessitarem si, per exemple, volem invertir al país o treballar-hi com a periodistes però si es tracta només d’una visita turística, de negocis o per motius mèdics una autorització digital sol ser més que suficient si el viatger procedeix d’una llista de països autoritzats, com és el cas d’Espanya.

Els tràmits a realitzar seran diferents segons quines siguin les nostres intencions o del temps d’estada previst. A continuació detallem alguns dels casos més comuns.

Per a una estada màxima de 90 dies

Una solució més ràpida i econòmica que demanar un visat és sol·licitar una visa ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

La visa ESTA és un sistema implementat per l’Oficina de Duanes i Protecció de Fronteres dels Estats Units per avaluar si una persona que intenta accedir al país representa un risc potencial per a aquest.

No es tracta de cap document físic sinó d’una autorització digital per viatjar de la que rebrà confirmació per e-mail en molt poc temps (tarda una mitjana de 60 minuts per a sol·licituds marcades com de caràcter urgent) i de la que haurà d’abonar-ne el cost mitjançant Visa, Mastercard, American Express, Sofort Banking o Paypal.

L’ESTA està disponible per als viatgers procedents d’una llista de països autoritzats i té una validesa de 2 anys a partir de la seva expedició, permetent durant aquest temps viatjar als Estats Units un nombre il·limitat de vegades, ja sigui per turisme, per fer negocis o per fer escala, però sense excedir mai els 3 mesos de visita a cada estada.

És el procés més simple i no requereix una entrevista a l’ambaixada. Els nens també necessiten disposar de la seva pròpia ESTA.

La visa ESTA (Electronic System for Travel Authorization), és una autorització digital implementada per la Oficina de Duanes i Protecció de Fronteres dels Estats Units. S’avalua si una persona que intenta accedir al país representa un perill potencial.

Per a una estada màxima de 180 dies

Si té pensat o necessita romandre als Estats Units més de 3 mesos pot sol·licitar la visa B1 o la visa B2 que permeten viatjar per negocis (visa B1), turisme o en cas de necessitar visites mèdiques o tractament (visa B2).

En aquest cas l’estada al país no pot superar els 6 mesos i caldrà fer una entrevista prèvia a l’ambaixada.

Una visa d’aquest tipus pot permetre aconseguir millors preus a l’hora de reservar un vol encara que els Estats Units no siguin la destinació final sinó simplement un punt d’escala més en el viatge.

Programes d’intercanvi

En els casos de viatgers d’intercanvi, per exemple per a estudiants, es requerirà la visa J1 per a persones no immigrants i que participin en acords d’intercanvi aprovats pel govern dels Estats Units.

Hi ha alguns requisits a complir. Per exemple, en el cas dels estudiants de secundària, han de tenir més de 15 anys però menys de 18 anys i 6 mesos i acreditar el nivell d’anglès així com l’acadèmic.

També se n’analitzarà el perfil personal i es comprovarà que no hagi participat amb anterioritat en cap programa d’estudis fent ús de la visa J1 o la visa F1.

Una de les entitats encarregades de supervisar aquests intercanvis és el Departament d’Afers Educacionals i Culturals (Bureau of Educational and Cultural Affairs).

Què passa si m’estic al país més temps del permès per la meva visa?

Primer de tot, és més que recomanable sol·licitar una extensió de l’estada si cal romandre més dies al país.

En cas que no es faci i aprovi aquesta sol·licitud s’entra a la il·legalitat amb les conseqüències següents:

  • S’adquireix la condició de visitant il·legal i les autoritats migratòries ens poden deportar immediatament al nostre país.
  • Serà molt més complicat o impossible tornar a obtenir autorització per entrar als Estats Units.
  • Si s’ha excedit la permanència en més de 6 mesos, en sortir ja no es podrà tornar a entrar fins al cap de 3 anys.
  • Si s’ha estat al país més d’un any, un cop surt ja no es podrà tornar fins passats 10 anys.

Com sol·licitar autorització per viatjar als Estats Units?

Si busquem a Internet com sol·licitar una visa per viatjar als Estats Units ens trobarem amb multitud de pàgines que ofereixen aquest servei, com a simples tramitadors de la gestió i amb diferents noms que volen donar-los aparença de pàgina oficial.

La veritat és que la única pàgina oficial del Govern dels Estats Units és aquesta: U.S. Customs and Border Protection. Si fem el tràmit des d’una altra pàgina que no sigui l’oficial haurem de pagar un recàrrec per la gestió.

Escrit perJordi Zango NovellDirector del Departament
de Màrqueting i Multimèdia.
Font/s: