Un habitatge més sostenible. Per on començar?

En un món cada vegada més conscient de l’impacte ambiental, dia a dia més persones estan prenent mesures per a fer que les seves llars siguin més sostenibles. És possible que tingui la percepció que per a realitzar aquesta classe d’implementació són necessaris grans recursos però a continuació li facilitem opcions accessibles per a tothom.

En aquest article, li proporcionarem alguns consells per a fer els primers passos cap a un habitatge més sostenible, sense necessitat de realitzar una gran inversió.

 

Comenci per avaluar el seu consum d’energia

Un dels primers passos que pot donar per a fer la seva llar més sostenible és avaluar el seu consum d’energia. Avui dia, les companyies de serveis bàsics d’aigua, llum i gas faciliten resums del seu consum mensual en les seves factures, algunes fins i tot li detallen el consum de cada electrodomèstic en la seva àrea de client.
També pot consultar-ho en les especificacions del producte durant la compra o posteriorment en la web de la marca, la qual cosa li permetrà identificar els que més energia consumeixen per a reemplaçar-los per opcions més eficients des del punt de vista energètic. Per exemple, consideri reemplaçar les bombetes incandescents per llums LED, que utilitzen menys energia i tenen una vida útil més llarga.

 

Redueixi el seu consum d’aigua

L’aigua és un recurs limitat i valuós, per la qual cosa és important reduir el seu consum. Hi ha diversos canvis senzills que pot fer en la seva llar per a reduir el consum d’aigua sense necessitat de fer una gran inversió, únicament fent petits canvis en el nostre dia a dia.

  • Instal·lar dispositius de baix flux en les aixetes, capçals de dutxa i descàrrega del vàter. Aquests dispositius redueixen el consum d’aigua sense afectar la qualitat de l’experiència d’ús.
  • Utilitzar la rentadora i el rentavaixella solament quan estiguin completament plens per a reduir la quantitat de cicles de rentada necessaris.
  • Revisar i reparar qualsevol fuita d’aigua en canonades, aixetes i sistemes de reg que pugui sorgir al més aviat possible..
  • Recollir aigua de pluja en un contenidor per a usar-la al jardí i plantes.
  • Prendre dutxes més curtes i tancar l’aixeta mentre ens raspallem les dents, ens rentem la cara o les mans.

Es tracta de petits canvis en els seus hàbits que poden fer una gran diferència en el consum d’aigua i, per tant, en la seva butxaca i en el medi ambient.

 

Utilitzi energia renovable

Una opció que cada vegada està guanyant més terreny, és l’ús de les energies renovables. Existeixen diferents maneres d’abordar aquesta possibilitat
D’una banda, pot considerar canviar a un proveïdor d’energia renovable en la seva zona, ja que moltes companyies ofereixen plans d’energia verda que utilitzen fonts renovables per a generar electricitat.

Una altra opció molt popular, especialment entre usuaris de cases independents i comunitats de veïns en blocs de pisos, és la instal·lació de panells solars, sempre que la construcció ho permeti. Es tracta d’una forma comuna d’utilitzar energia renovable a casa ja que, els panells solars, poden ajudar a reduir la dependència de la xarxa elèctrica convencional i a reduir la factura de la llum.

Aquestes són només algunes opcions per a utilitzar energia renovable a casa. Cada opció té els seus propis avantatges i desavantatges, i és important fer una avaluació acurada abans de prendre una decisió.

 

Paneles solares

 

Triï productes de neteja ecològics

Els productes de neteja ecològics són aquells que es fabriquen amb ingredients naturals i sostenibles en lloc de productes químics tòxics i perjudicials per al medi ambient.
Aquests productes no contenen elements nocius com a clor, fosfats i amoníac, i en el seu lloc utilitzen ingredients com a vinagre, bicarbonat de sodi, olis essencials i enzims naturals. Aquesta classe de productes són més segurs per a la salut humana, especialment per a les persones que sofreixen d’al·lèrgies o sensibilitat als productes químics. A més, molts productes de neteja ecològics s’envasen en recipients reciclables i es fabriquen utilitzant processos més sostenibles.

Utilitzar productes de neteja ecològics és beneficiós tant per a la salut humana com per al medi ambient. Si bé poden ser una mica més cars que els productes de neteja convencionals, els beneficis per a la salut i el medi ambient fan que valgui la pena la despesa addicional. Una forma senzilla de fer que la seva llar sigui més sostenible. Busqui productes que estiguin etiquetats com a “ecològics” o “biodegradables”.

 

Aprofita al màxim la llum natural

La il·luminació és el que li dona calidesa i sensació de llar a una casa, és una part important de la vida en la llar. No obstant això, la il·luminació quan és artificial pot ser costosa i no sempre és sostenible. La llum natural té molts avantatges. No solament suposa un estalvi d’energia i, per tant la reducció del cost de les nostras factures, també implica un augment en el confort, la salut i el benestar.
En general, la llum natural és una font d’energia renovable i gratuïta que pot millorar la sostenibilitat de la llar. Per tant, és important aprofitar-la en la mesura que sigui possible.
Obri les cortines i les persianes per a deixar entrar la llum natural i consideri pintar les parets amb colors clars per a reflectir la llum natural en tot l’espai.

 

Aïllar el seu habitatge

L’aïllament tèrmic és una de les millors maneres de fer que la seva llar sigui més sostenible. Si la seva llar no està ben aïllat, augmenta el seu consum d’energia i la seva factura d’electricitat perquè costa més mantenir la temperatura adequada dins de la casa. Si aïllem correctament podem reduir necessitat la necessitat d’utilitzar sistemes de calefacció o refrigeració, de manera que es redueix el consum d’energia i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle associades a la seva producció i ús.

A més, un bon aïllament també pot millorar el confort en la llar, ja que evita l’entrada de corrents d’aire fred o calent, i redueix el soroll exterior. A més, una bona ventilació i aïllament adequat també pot contribuir a prevenir la humitat, floridura i altres problemes que poden afectar la salut de les persones que habiten en la llar.
Finalment, també pot contribuir a prolongar la vida útil de l’habitatge, en reduir la humitat i l’exposició a les condicions climàtiques extremes, la qual cosa al seu torn, redueix la necessitat de reparacions costoses a llarg termini.

Pot començar aïllant les finestres i portes, segellant les fuites d’aire i afegint aïllament en l’àtic i en les parets. Amb aquests senzills passos, pot contribuir a un habitatge més sostenible i eficient energèticament, i pot millorar el confort, la salut i la durabilitat de la llar.

 

Cultiu d’un jardí sostenible

El cultiu d’un jardí sostenible és una forma fàcil de fer que la seva llar sigui més sostenible. És una opció fàcilment adaptable a l’espai del qual disposi, des d’un parell de tests per a plantes aromàtiques i espècies en l’ampit de la finestra, fins a sistemes complets per a tota mena de vegetals i arbres fruiters.

Pot començar per conrear el seu propi menjar i reduir la seva petjada de carboni al no dependre tant dels aliments comprats en el supermercat. A més, pot plantar arbres i plantes natives al seu jardí per a ajudar a crear un hàbitat per a la vida silvestre i reduir el seu consum d’aigua. També pot suposar una bona eina complementària per a l’educació dels més petits de la casa.

Avui dia, és possible trobar els materials més bàsics per a començar a plantar a casa a preus molt accessibles en diverses botigues de jardineria on podran assessorar-lo en funció de les seves necessitats.

 

Jardín ecológico

 

Redueixi la seva petjada de carboni

La petjada de carboni és la quantitat d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que es produeixen com a resultat de les activitats humanes.

Pot reduir la seva petjada de carboni en fer canvis en el seu estil de vida, com reduir el seu consum de carn i productes lactis, optar per mitjans de transport més sostenibles, com a bicicletes o transport públic, i reduir el seu consum d’energia en general.

Altres coses que podem dur a terme, part de tot l’esmentat anteriorment, per a reduir la nostra petjada de carboni des de les nostras llars són:

  • Reduir el consum d’energia en la llar: podem estalviar energia utilitzant electrodomèstics d’alta eficiència energètica, apagant els dispositius electrònics quan no els utilitzem, i utilitzant bombetes LED de baix consum.
  • Consumir aliments locals i orgànics: en triar aliments produïts localment, es redueix la petjada de carboni en evitar l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle relacionats amb el transport dels aliments des d’altres regions. A més, els aliments orgànics tenen menys impacte ambiental que els aliments produïts amb mètodes convencionals.
  • Reduir els residus: podem reduir la quantitat de residus que generem a casa mitjançant la compra de productes amb menys envasos i mitjançant el reciclatge i compostatge dels residus orgànics.

Hi ha molts canvis que pot fer en la seva llar per a fer-la més sostenible, fins i tot si compta amb recursos limitats. Comenci per avaluar el seu consum d’energia i aigua, triï productes de neteja ecològics, aprofiti al màxim la llum natural, aïlli la seva llar, utilitzi energia renovable, conreï un jardí sostenible i redueixi la seva petjada de carboni.

Tots aquests canvis poden ajudar a reduir el seu impacte ambiental i crear una llar més sostenible.

Si necessita ajuda per a implementar aquests canvis o per a administrar la seva comunitat de propietaris de manera més sostenible, el nostre servei d’administració de finques està a la seva disposició per a ajudar-lo.

No dubti a posar-se en contacte amb nosaltres per a obtenir més informació i començar a crear un futur més sostenible per a la seva llar i la seva comunitat.

Escrit perSara Mateo VidañaDep. de Màrqueting.