El consum elèctric responsable amb el medi ambient i amb la societat pot ser més econòmic que el tradicional

La RSC o Responsabilitat Social Corporativa a Barea & Zango

A Barea & Zango pensem que a mesura que el nostre grup empresarial va creixent i expandint-se també es va incrementant de forma proporcional la nostra responsabilitat com a corporació per intentar millorar amb les nostres accions la societat i el món en què vivim.

És per això que estem en una cerca permanent d'oportunitats per col·laborar en algun tipus d'obra social i una de les opcions que hem trobat ha estat col·laborar amb la fundació Luz Solidària.

Aquesta entitat porta a terme una important tasca en què a més de col·laborar amb diferents organitzacions benèfiques aconsegueix que aquelles persones que es prestin a col·laborar sent els seus clients obtinguin també beneficis en forma de millora en el preu a la seva factura de la llum.

Què és Luz Solidaria?

Luz Solidària té un triple objectiu:

  • Ajudar a estalviar en la factura de la llum.
  • Impulsar el subministrament d'energia renovable.
  • Destinar els beneficis a programes socials i mediambientals, vinculats amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible del Pacte Mundial, a través de les fundacions i associacions beneficiàries que proposen els clients.

Aquest subministrament elèctric sostenible i solidari, responsable amb la societat i amb el medi ambient, el gestionen des de les oficines de Barcelona i Madrid amb un equip de professionals amb més de 20 anys d'experiència al sector energètic.

Les donacions recaptades per l'elèctrica Luz Solidaria es canalitzen a través d’ella i arriben a més de 60 fundacions i associacions beneficiàries.

La fundació Luz Solidaria impulsa a més un programa específic per lluitar contra la Pobresa Energètica, que els darrers mesos s'ha vist agreujada per la COVID i per la pujada dels preus de l'energia.

Espanya és el país europeu on més creix la pobresa energètica segons dades d'octubre del 2021 d'EUROSTAT, i perquè ens puguem fer una idea cada 74 minuts mor una persona (7.100 persones a l'any) per aquesta causa.

Coneixent una mica més la fundació Luz Solidaria

Coneguem una mica més de la seva tasca mitjançant les respostes que ens han donat a les preguntes que els hem fet en format d'entrevista.

  • Com neix la iniciativa de Luz Solidaria?

    Luz Solidaria va néixer fa tres anys quan les seves fundadores, les germanes Isabel i Pepi Jiménez, van decidir crear una companyia elèctrica benèfica que col·laborés amb fundacions i associacions sense ànim de lucre per recaptar fons a través del rebut de la llum de particulars i pimes.

    Va ser llavors quan Pepi Jiménez, consultora de grans elèctriques i amb una trajectòria al sector energètic de més de 15 anys, va explicar a la seva germana Isabel, directiva d’empreses i voluntària des de fa més de 20 anys al tercer sector, que els consumidors particulars i les pimes de les elèctriques tradicionals, pagaven en general un preu excessiu per la seva electricitat i que, a més, en la majoria dels casos era una electricitat molt contaminant i amb unes clàusules abusives.

    En la conversa entre les dues germanes va sorgir la pregunta següent: Seria possible una companyia elèctrica que ajudés a que les famílies, autònoms i pimes redueixin els seus costos i no contaminin i que els beneficis tornin a la societat a través de programes socials?

    I d’aquesta pregunta va néixer Luz Solidària, sumant l’experiència i el coneixement de les dues germanes. A aquesta iniciativa s’hi van sumar altres professionals del sector energètic que han fet possible un model d’èxit socialment responsable.

  • Quina és la vostra visió sobre el que paguen els petits consumidors per la seva electricitat?

    Les multinacionals i les grans indústries tenen departaments de compres i professionals amb ampli coneixement per negociar els seus contractes d'electricitat i es recolzen en consultores energètiques perquè els ajudin en aquest procés.

    Però les pimes i els consumidors particulars no tenen aquesta capacitat i generalment acaben pagant de més per desconeixement i per por del canvi. Per a Luz Solidaria és molt important facilitar la màxima informació als consumidors, ser transparent amb tots els detalls i conceptes de la factura de la llum i evitar clàusules abusives del sector (permanències, contractació obligatòria de serveis de valor afegit, …).

    Per aquest motiu hem decidit realitzar en tots els casos un Estudi personalitzat d'Estalvi i Sostenibilitat on el consumidor pot comparar les diferents partides de la factura amb el que pagaria amb Luz Solidaria de forma clara i transparent.

    A més, aquest estudi personalitzat detalla els estalvis possibles reals que el consumidor pot gaudir, quant deixaria de contaminar, la donació mensual i l'import de la desgravació fiscal que li correspondria.

    D'aquesta manera els clients de Luz Solidària poden tenir la tranquil·litat de tenir un subministrament de la llum socialment responsable i alhora transparent.

  • Quina importància té per a vosaltres l’estalvi en la despesa energètica i el consum d’energia renovable per a les famílies i les pimes?

    El nostre model té un impacte que va més enllà de l'estalvi en el cost energètic, però si no podem garantir estalvi insistim que no contractin amb nosaltres. En qualsevol cas, ens agradaria destacar el triple impacte que té Luz Solidaria per construir un món millor.

    En primer lloc, per a les famílies i les pimes, el cost de la factura de la llum és un import recurrent mensual que suposa un gran esforç. Actualment estem facilitant un estalvi mitjà del 19% al 85% dels consumidors que ens han enviat la factura.

    En segon lloc, l'impacte mediambiental que estem aconseguint, atès que el 89% dels casos que estem trobant tenen un subministrament d'energia altament contaminant (emissions CO2 i residus radioactius). En el nostre cas el subministrament és energia 100% renovable, garantint zero emissions.

    En tercer lloc, l'impacte social, ja que estem destinant els beneficis a més de 30 fundacions i associacions que han seleccionat els nostres clients. De cada factura mensual destinem un import recurrent que l'entitat beneficiària seleccionada pel consumidor rep cada mes.

  • Quin és el rol de les empreses com Barea & Zango en la sensibilització del consum responsable amb el medi ambient i la societat?

    És essencial que empreses com Barea & Zango liderin aquest tipus de col·laboracions per ajudar els seus clients a estalviar i alhora tenir un impacte social i ambiental. Especialment en aquests moments, en què el sector energètic està en el debat diari de la societat i els consumidors ho estan patint directament.

  • Quins són els objectius de Luz Solidaria?

    El nostre projecte es va crear amb un propòsit social i mediambiental que hem consolidat. Encara que hem estat pioners al sector energètic del model de subministrament elèctric sostenible i 100% solidari també ens estem trobant amb altres entitats del sector que estan treballant en la mateixa línia demostrant el seu compromís social i això ens anima a seguir impulsant noves accions.

    Actualment estem treballant en diferents programes per combatre la pobresa energètica en col·lectius especialment vulnerables i en programes per sensibilitzar nens i nenes en edat escolar sobre el consum d'energies renovables i bones pràctiques mediambientals.

    En aquest sentit estem molt alineats amb els valors de Barea & Zango, que va molt més enllà en la relació amb els clients.